Guvernul turc considera 'ilegala' greva generala lansata de doua mari sindicate si ameninta ca va interveni

Data publicarii: 17-06-2013 | International

Ministrul turc de interne, Muammer Guler, a calificat luni 'ilegal' apelul la greva generala lansat de doua dintre cele mai mari sindicate din Turcia pentru a denunta violentele comise de politie impotriva manifestantilor care se opun premierului Recep Tayyip Erdogan si a anuntat ca orice manifestatie va fi reprimata, informeaza AFP.

'Exista dorinta de a-i scoate oamenii in strada prin actiuni ilegale, precum oprirea activitatii si o greva', a declarat Muammer Guler pentru presa la Ankara, adaugand ca politia 'nu le va permite' sa faca acest lucru. 

Un grup de sindicate, inclusiv doua mari confederatii sindicale ale muncitorilor si functionarilor (DISK si KESK), din care fac parte aproximativ 700.000 de membri, au facut apel la o greva generala in toata tara luni. 

'Este imposibil sa intelegem insistenta de a continua protestele' care au cuprins de peste doua saptamani marile orase din Turcia, in special Istanbul si Ankara, a declarat ministrul. 

Sindicatele au programat o intalnire pentru ora 16:00 locala (ora 13:00 GMT) la Istanbul si intentioneaza sa defileze pana la Piata Taksim, acum blocata de politie.

Sursa: AGERPRES